Skip to main content

Dopingens historie – fra plantegift til leppekrem, på livestream! (fulltegnet for plass her på Vitensenteret)

Vi er stolte av å presentere forskere fra Innlandet, denne gangen med Hans Jørgen Wallin Weihe.
Professoren  ved Høgskolen i Innlandet på Lillehammer har dykket ned i dopingens historie, fra eksperimentering med ulike stimulerende midler i toppidrettens barndom til bruken i dagens samfunn. Han har gitt ut boka «Doping – avhengighet, forfengelighet og ytelse»,  som handler om dopingbruk både i idretten og i samfunnet for øvrig.
Visste du for eksempel at mange av soldatene som rykket inn i Norge i aprildagene 1940 var høye på amfetamin? Eller at ulovlige, stimulerende midler har vært brukt av mange sportsjournalistene for å takle arbeidspresset under store mesterskap?
I idretten har bruk av kjemiske eller kroppslige stimulanser som kan fremme ytelse og utholdenhet en lang historie. Etter maratonøvelsen i OL i 1904 ble vinneren liggende i en time etter målgang med hallusinasjoner og kramper. Han hadde hatt i seg en blanding av brandy og en plantegift før løpet.
Hvor grensa skal gå for hva som skal regnes som doping, er stadig til diskusjon. Mange husker leppekremen til Johaug og bråket rundt norske langrennsløperes bruk av astmamedisin. Og mange av oss starte dagen med noen kopper kaffe for å stimulere kroppen. Hva vil vi oppfatte som doping i framtida med alle nye muligheter for å manipulere kroppen?

Dørene åpnes kl.14 og vi serverer kaffe og noe å bite i. Arrangementet er kostnadsfritt for våre gjester. Serveringen er sponset av Gjøvikregionen. Medarrangører er Gjøvik kommune,  NTNU Gjøvik, Høgskolen Innlandet, Innlandet fylkeskommune, Tekna Gjøvik og Gjøvik Bylab.

Foredraget vil også streames, og link vil ligge på vår webside på aktuell dag og tidspunkt. www.vitensenteret.no.

Dato

jan 26 2021
Expired!

Tid

14:30 - 15:30

Neste Arrangement