Techløftet, Oppdrag Mjøsa & Macho

Macho – fremtidens attraktive arbeidsplasser

Macho er et grenseoverskridende prosjekt mellom Sverige og Norge som har som mål å redusere kjønnssegregeringen og øke kompetansetilførselen innen teknologi- og industribransjen. Gjennom en mobil, interaktiv opplevelse får ungdom utforske spørsmål om kjønn, identitet og arbeidsplasskultur på en engasjerende måte. Prosjektet har som mål å endre holdninger hos unge og skape et mer inkluderende arbeidsmarked der både jenter og gutter føler seg velkomne.

Målgruppe
Prosjektets primære målgruppe er ungdomsskoleelever i Innlandet fylke og Dalarna län. Sekundært retter prosjektet seg også mot bedrifter innen teknologi og industri, samt aktører innen kompetanseutvikling.

Prosjektpartnere og tidsperiode
Prosjektet gjennomføres i samarbeid mellom Vitensenteret Innlandet og 2047 Science Center. Det pågår fra januar 2025 til desember 2027 og finansieres av Interreg Sverige-Norge-programmet samt Innlandet fylkeskommune.

 

Techløftet 2024

Techløftet Innlandet er en ny og aktuell satsing ledet av Vitensenteret Innlandet, der målet er å skape erfaringer med teknologi og realfag, styrke den digitale kompetansen og kunnskap om informasjonssikkerhet.

Målet er å løfte tech-kompetansen i Innlandet fra de minste skolebarna til tenåringer, og gi dem muligheter til å vurdere karriereveier innen teknologi når den tid kommer. I tillegg ønsker vi å bidra til å øke andelen jenter som velger realfag og teknologi i Innlandet.
Techløftet Innlandet er ikke bare en satsing på teknologi, men en investering for Innlandet som region.

Det unike med dette prosjektet er den brede forankringen. Med på laget har vi næringslivet, universitet og høgskole, fylkeskommunal- og kommunal sektor. Sammen skal vi bruke kompetansen på tvers av samfunnsrollene vi fyller i et fagforum for videre Tech-utvikling i Innlandet i Rådet for samskaping.

Vitensenteret Innlandet når barn og unge i hele regionen. Å koordinere slike prosjekter er ikke nytt for oss. Vi har tidligere ledet store satsinger og prosjekter med gode tilbakemeldinger. Fylkeskommunedirektøren ser på dette som en styrke – og det gjør vi også. Gjennom prosjekter som First Lego League, Girl Tech Fest og Tenk Tech Camp ønsker vi å skape arenaer der unge talenter skal få muligheten til å lære, skape og drive med innovasjon i et teknologisk miljø. Vi setter også Cyber på timeplanen, et prosjekt for å løfte kompetansen om cyber og teknologi i skolen.
 Samarbeidspartnere: Innlandet Fylkeskommune NTNU, HINN,  Industriklyngen 7 sterke, Innlandet Science Park, Høgskolesenteret i Kongsvinger, Kongsvingerregionen IPR, Cyber City, Digital Innlandet, Vaager Innovasjon, og Innlandet E-sport.

Les mer om prosjektene under Techløftet her:

GIRL TECH FEST 2024!


Arrangementet Girl Tech Fest er en annerledes skoledag for 5. trinns jenter som arrangeres over hele landet. I Innlandet står Vitensenteret for arrangementet i Gjøvik, Kongsvinger, Hamar og Lillehammer. I år får også 5. klassejentene i Elverum og i Vestre Toten muligheten til å delta.

Girl Tech Fest er fylt opp med teknologiske workshops og spennende aktiviteter. Målet er at flere jenter skal interessere seg for teknologi.
Fra næringslivet stiller det kvinner som jobber med teknologi til å være rollemodeller på arrangementet. En rollemodells oppgave er å støtte jentene under de ulike aktivitetene. GTF er et initiativ fra ODA Nettverket, TENK – Tech Nettverket for kvinner, IKT Norge og Nasjonalt senter for realfagsrekruttering

Tenk Tech camp

Tenk Tech Camp er en sommercamp for jenter i alderen 13–19 år, hvor de får utforske teknologi gjennom engasjerende workshops og aktiviteter, ikke minst får de møte andre jenter med samme interesser som dem selv. Vitensenteret Innlandet arrangerer campen i Gjøvik, og målet er å øke jenters interesse for teknologi og realfag. Techbransjen i Innlandet deltar enten med workshops, som sponsorer eller som rollemodeller for å støtte jentene under aktivitetene, dele sine erfaringer og inspirere dem til å velge teknologi som karrierevei.
Konseptet for Tenk Tech Camp kommer fra TENK Tech-nettverket for kvinner, som har som mål å inspirere flere jenter til å interessere seg for teknologi og realfag.

First Lego League

FIRST® LEGO® League er verdens største kunnskaps- og teknologikonkurranse for barn og ungdom i alderen 6-16 år.

 I Innlandet er det Tekna, NTNU Gjøvik og Vitensenteret Innlandet som arrangerer den regionale finalen – og som holder i trådene gjennom lagenes arbeidsperiode på åtte uker. Perioden avsluttes med den store regionale finalen i Fjellhallen på Gjøvik, hvor hvert lag presenterer sine idéer og løsninger.

 

Oppdrag Mjøsa

Oppdrag Mjøsa er et forskningsprogram ledet av NTNU.  De har fått med seg mange samarbeidspartnere, både kommuner, fylkeskommunen, andre forskningsorganisasjoner og andre organisasjoner.
Oppdrag Mjøsa skal være et verktøy for både å tilrettelegge for verdiskaping, vannkvalitet og matsikkerhet, og for å opprettholde miljøverdiene i Mjøsa. En klar målsetting er å være en pilot for en større nasjonal innsats for en bedre kunnskapsstyrt forvaltning av ferskvannsressurser, både i Norge og globalt. Forskningsprosjektet Oppdrag Mjøsa skal bidra med ny kunnskap og konkrete løsninger for en mer bærekraftig modell for forvaltning av Mjøsa.
Vår rolle i prosjektet er formidling. Vår ambisjon er å lage en unik læringsopplevelse som gir elevene grunnlag for å kunne engasjere seg i samfunnsdebatten rundt aktuelle temaer knyttet opp til lokale og globale klima- og miljøutfordringer. Gjennom gode og praktiske aktiviteter og aktiv deltagelse, er målet vårt å gjøre det utilgjengelige i Mjøsa tilgjengelig for ungdom. Denne delen av Oppdrag Mjøsa er et samarbeid mellom NTNU, Mjøsmuseet, foreningen Mjøssamlingene, Atlungstad Brenneri og Vitensenteret Innlandet.
 
Vårt bidrag
Våre pedagoger hadde i 2024 opplegg for ungdomsskoleelever både ute på Mjøsfærgen og på Atlungstad Brenneri. Ute på Mjøsa fikk elevene bruke ROV til å kikke på vrak. De tok prøver av siktedyp og satte dette i kontekst med vind, lysforhold og temperatur. I tillegg ble det tatt prøver av plankton fra ulike dybder, samt bunnprøver. Disse prøvene fikk elevene undersøke ved bruk av luper. Resultatene ble notert og brukes videre som en del av forskningsgrunnlaget i Oppdrag Mjøsa. På Atlungstad Brenneri kikket elevene på sparkeprøver fra ulike områder/habitater tatt i vannkanten. De brukte luper og annet utstyr for å finne små organismer. Elevene tok plukkprøver over i skåler, og artsbestemte organismene som videre ble samlet inn og sendt til NTNU som en del av forskningsgrunnlaget. Vi hadde fokus på næringsnett og næringskjeder, og viktigheten av at alle arter må være tilstede i et økosystem.